OXXYGENE HOSPITAL, Otopeni, str. Petre Ispirescu nr. 16

Despre obezitate. Doar o problemă de estetică?

Medicina internă modernă

Obezitatea a devenit o reală problemă de sănătate publică în toate societățile dezvoltate, din cauza modificării dramatice a stilului de viață ce pune la dispoziție alimente din abundență și favorizează, prin tehnologizare, sedentarismul extrem, atât la serviciu cât și acasă.

Dar cum întotdeauna cămașa este mai aproape decât haina, până la a filozofa despre obezitate și sănătatea publică, oare ce poate face, în mod concret, o persoană afectată de această boala? Am spus boala? Da. Din păcate, obezitatea este o boală a întregului organism și nicidecum doar un inconvenient estetic. Kilogramele în plus fac ca amploarea mișcării de inspir a toracelui să scadă progresiv și, pe cale de consecință, scade și oxigenul pe care plămânii pacientului obez îl poate furniza întregului organism. În timp, toate organele suferă prin oxigenare insuficientă.

Un pacient obez trebuie întotdeauna evaluat complet din punctul de vedere al sănătății, cu accent pe organele țintă: aparatul cardio-vascular pentru depistarea precoce a hipertensiunii arteriale și a cardiopatiei ischemice, ficatul, afectat întotdeauna de încărcarea grasă numită steatoză hepatică, aparatul locomotor care suferă procese degenerative precoce, mai ales spondilodiscopatii vertebrale și artroze. În prezența obezități, toate aceste afecțiuni apar la vârste mult mai tinere față de persoanele cu greutate corporală normală.

       Atunci când oglinda sau cântarul vă spun că ați trecut de pragul unui ușor exces ponderal, nu adoptați sloganul “Cine mă iubește, mă iubește și așa”. Iubiți-vă pe dumneavostră și cereți ajutor și consultanță în Cabinetul de Medicină Internă al clinicii noastre, care dispune de toate mijloacele necesare evaluării complete a stării dumneavostră de sănătate, precum și de expertiză de a elabora terapii personalizate pentru fiecare pacient, începând cu dieta și terminând, atunci când se impune, cu tratamentul medicamentos. Totodată, veți beneficia de consultații de control pentru ajustarea atitudinii terapeutice și a dietoterapiei în funcție de evoluția stării dumneavoastră de sănătate.