OXXYGENE HOSPITAL, Otopeni, str. Petre Ispirescu nr. 16

IDEI PENTRU DIETĂ

Medicina internă modernă

PRINCIPII:

SE EXCLUD:

  • zahărul și produsele zaharoase; crănțănele de orice fel (covrigei, snacks, alune, cartofi prăjiți la pungă etc.);
  • fast food, mâncare procesată (din comerț), sosuri și dressing-uri din comerț (intens aditivate, cu adaos important de zahăr);
  • alimentele prăjite, mezelurile din comerț (toate mezelurile conțin zahăr și au calorii ascunse,            care nu pot fi contorizate);             
  • alcoolul.
  • sucurile de orice fel, (cumpărate sau preparate în casă), mai puțin sucul din legume și frunze verzi (150 ml/zi, îndoit cu apă). Morcov, jumătate de măr verde pentru gust, spanac, pătrunjel, broccoli, sfeclă roșie, varză și lucernă (crescută în jardinieră, este planta cu cea mai mare concentrație de vitamine, minerale, fitonutrienți și proteine, după alge; nu modifică gustul sucului). Sunt necesare pentru alcalinizare.
  • cașcaval, brânzeturi fermentate/cu mucegai, smântână.

PERMISE

  • legume la discreție – crude, sub formă de salate de vară  (roșii, castraveți, ardei gras, ceapă), verzi (orice fel de frunze, asezonate cu porumb sau cu crutoane și nu mai mănâncă pâine), de crudități (rădăcinoase rase, cu foarte puțin ulei, sare și lămâie la discreție sau un oțet de bună calitate).
  • fierte – în ciorbe, supe de legume, ghiveci;
  • la cuptor, pulverizate cu puțin ulei și bere;
  • la grătar, asezonate cu roșie coaptă + puțin ulei de măsline + usturoi + pătrunjel verde tocat;
  • fructe – permise numai în porții mici, maximum 3 porții/zi, niciodată amestecate cu alte alimente. Vor constitui gustări de sine stătătoare;
  • carne – de preferat carnea de animal mare (păsările sunt crescute intensiv, conțin foarte mulți hormoni pe care nu-i dorim!!!). Carne de pasăre din surse sigure, mai bătrâna de un an (sub 1 an conține mult acid uric, este toxic, produce gută și boli cardiovasculare). Carne de vită, de porc dar slabă, de oaie, 3 zile/săptămână. Rasol, fripta, la cuptor.

N.B. Carnea nu o mâncam cu amidonoase ca garnitura (orez, paste, cartofi, fasole uscată). Alte legume sau pur și simplu cu salată.

  • pește – rasol, grătar sau cu sos de lămâie și vin alb. Aceeași interdicție la garnituri ca și la carne.
  • 1 ou/zi. Daca îl mâncăm ca atare, se va fierbe 40 secunde – astfel își păstrează toate calitățile nutritive. Se poate folosi în salate, fiert tare, în loc de maioneză (folosind, evident, foarte puțin ulei în salate). Se poate folosi în ciorbe sau budinci de legume.
  • lactate fermentate și nu foarte grase, de preferat din lapte de capră (cea mai apropiată compoziție și structură de a laptelui matern): kefir, iaurt, urdă, telemea numai în cantități foarte mici (brânza este un condiment, nu un aliment!!! Consumați-o ca atare)
  • uleiul este permis în cantități mici și foarte mici. Pentru salate și legume la cuptor, vă recomand să folosiți pulverizatorul de ulei.
  • daca vă place, este permisă slănina. O felie din când în când, aduce grăsimi de foarte bună calitate și este cel mai bun protector al plămânului. Cu foarte puțină pâine și foarte mult usturoi sau ceapă.
  • pâine 3 felii subțiri/zi, câte una la mesele principale, dacă nu avem în meniu alt amidonos (cartofi, orez, paste, fasole uscată, mazăre). Permisă și mămăliga – foarte sănătoasă pentru colon.
  • paste din grâu dur sau orez gătit (exclus ambele în aceeași zi) numai în porții mici și vor reprezenta întotdeauna o masă principală, iar în ziua respectivă nu se va mai consuma alt amidonos (mazăre, fasole uscată, mămăligă).
  • condimente – la liber, inclusiv cele iuți (aduc enzime, accelerează arderile, aduc protecție antimicrobiană și virală).
  • permise 2-3 nuci/zi (de fapt, obligatorii, de exemplu, lângă câteva boabe de strugure, constituie o gustare foarte hrănitoare).
  • Cartoful dulce vă rog să îl includeți în meniu. Conține de 10 000 de ori cantitatea necesară de vitamina A și este perfect pentru diabetici. Se poate folosi în ghiveci, în loc de cartoful clasic. Pure: tăiat cuburi, fiert în apă cu sare aproximativ 7 minute, scurs, pasat și amestecat cu foarte puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și pătrunjel tocat. Este o garnitură perfectă pentru pește. Snack: cartof dulce feliat subțire; puțin ulei amestecat cu sare, usturoi/ceapă făcute pasta/cimbru. Se pune uleiul astfel aromat în palme și se freacă feliile de cartof, care se coc în cuptorul fierbinte, pe hârtie de copt (cate un răsfăț din când în când).
  • în fiecare dimineață 1 ceașcă de ceai verde de bună calitate (vă rog frunze, nu plicuri), în care puneți și o bucățică de scorțișoară (antiinflamator puternic).
  • cafeaua este permisa, 1-2 cești/zi. În cantitate mare, accentuează celulita.
  • humus, salata de vinete, de preferat pe felii de legume și nu pe pâine (ardei gras, roșii sau rulouri cu frunze de salata verde).
  • fructele de mare reprezintă alimente cu valoare nutritivă foarte mare. Se pot fierbe în sos de vin alb și lămâie, în care se adaugă, după gust, sare, piper, usturoi. Se mănâncă ca atare, amestecate în salată de rădăcinoase sau amestecate cu câteva paste din grâu dur pentru care folosiți ca sos chiar sosul în care au fiert fructele de mare și 2-3 pufuri de ulei de măsline. Pastele cu fructe de mare vor constitui o masă principală și se vor servi în porție mică.

Supa din rasol de vită (mai mult os cu măduvă și mai puțină carne) este perfectă pentru convalescentele după orice boli, mai puțin cancer. După ce ați obținut supa (rasolul se pune obligatoriu în apă clocotită și nu în apă rece), puneți rădăcinoase tăiate cubulețe și paste sau găluște (o gălușcă mica/porție).

Pentru sănătatea întregului organism și menținerea imunității la cote înalte, protectoare, trebuie să consumați anumite alimente în funcție de anotimp:

  • Primăvara: zilnic salate din frunze verzi; sunt proaspete, le găsiți pe tarabele din piețe, crescute natural; sunt puternic alcalinizate ale mediului nostru intern (țineți minte că alcalinitate înseamnă sănătate, viată, aciditatea înseamnă boală, bătrânețe, moarte); nu uitați de ceapa și usturoiul verde;
  • Vara și toamna: profitați din plin de tot ceea ce vă dăruiește pământul; este momentul când, consumând multe legume proaspete faceți, practic, o cură de detoxifiere, cu mai puține proteine animale (cele care creează aciditatea mediului intern!!!); în acest fel veți intra în sezonul rece cu o stare de sănătate foarte bună și cu imunitate adecvată.
  • Iarna: citrice (puternic alcalinizante, suplinesc frunzele verzi din primăvară); găsiți și frunze verzi, de obicei în supermarket.

Și acum, atenție! Foarte important este ca iarna să consumați legume murate la saramură (castraveciorii bulgărești și gogoșarii la oțet nu au valoare sanogenă!). Asta înseamnă varză murată și clasicele murături la saramură. Fermentația lactică, în urma căreia obținem murăturile, produce probiotice, cele adevărate și sigure, precum și o mulțime de fermenți care vor ajuta la o bună digestie, dar, mai ales, la o bună sănătate a florei intestinale și, implicit, a colonului. Iar colonul, pe timpul iernii, reprezintă un organ esențial pentru imunitate. Pentru a nu folosi multă sare la murat, puneți foarte mult hrean și câteva crenguțe de busuioc (ambele țin apa curată, gândiți-vă la agheasma!).

În orice sezon: ceapă, usturoi, lămâie și ghimbir!

REGULI:

  • La masa de prânz nu vor fi 2 feluri de mâncare! Ori ciorbă/supă, ori o mâncărică sau o friptură cu salată sau legume gătite. Dacă este numai ciorbă, se poate mânca înainte un bol cu salată, iar ciorbă, după (de preferat zeama caldă la sfârșitul mesei, pentru a emulsiona alimentele și a stimula sucurile digestive).
  • Porții mici din orice aliment!!! Totul îngrașă daca este consumat în porții mari. Este foarte important să permiteți stomacului să revină la dimensiuni normale.
  • Dacă simțiți senzație de foame de-a lungul zilei, la ore la care nu aveți în program nici masa principală, nici gustare, beți un pahar cu apă. Senzația se va liniști.
  • Dimineață la trezire, preparați-vă un pahar cu apă caldă. Cu prima gură de apă vă clătiți puternic gura, apoi beți toată apa caldă rămasă în pahar. În acest fel vă activați sucurile digestive și metabolismul în noua zi.
  •  Nu mâncați niciodată mai devreme de 30 minute după trezire! Digestia și metabolismul nu s-au activat.
  • Nu întârziați niciodată după ora 10.00 cu micul dejun!

Nu uitați de varietate în alimentație de-a lungul unei zile!

Budiștii spun că în fiecare zi trebuie să mâncăm o rădăcină, o tulpină, o frunză, o floare, un fruct și o sămânță.

            Succes!