str. Mihai Eminescu, nr.10, Tancabesti, Ilfov, Romania

Oxigenoterapia hiperbară

Medicina internă modernă

“A da mai mult oxigen nu este medicina alternativa – este stiinta si bun simt. Nu exista nici un substitut pentru oxigen.”

Profesor Philip B. James MB ChB. PhD. DIH. FFOM

Solicită o programare la medicul specialist
CE ESTE OXIGENOTERAPIA HIPERBARA

Oxigenoterapia hiperbara (HBOT) reprezinta o procedura prin care respiram oxigen pur (100%) intr-o camera special creata, ce permite cresterea presiunii peste valorile presiunii atmosferice realizand, in acest mod, o hiperoxigenare globala a tuturor tesuturilor si organelor, cu efect direct pe stimularea mecanismelor proprii, naturale de vindecare. HBOT este considerata o terapie sigura si in general bine tolerata. Este o terapie veche de 350 ani iar unele dintre indicatiile moderne de tratament, se practica de peste 50 ani.

CUM ACTIONEAZA

In conditii de hiperbarism, transportul oxigenului catre celule nu mai este dependent de hemoglobina, care in mod fiziologic are o capacitate limitata de legare a acestuia, ci este transportat dizolvat in plasma, intr-o cantitate de 10 pana la de 20 ori mai mare decat in conditii de normobarism anuland, in acest fel, factorul principal al deteriorarii si mortii celulare: lipsa oxigenului.

Medicina hiperbara s-a dezvoltat si si-a largit domeniul de aplicare in ultimul deceniu prin demonstrarea, fara echivoc, a efectelor benefice in multiple patologii prin aplicarea unor protocoale ce utilizeaza presiuni mici si medii, in domeniul 1,3 – 2,4 ATA, contrar conceptiei anterioare care nu admitea presiuni mai mici de 2 ATA, cu indicatii restranse la medicina de urgenta.
EFECTELE HBOT

Studiile au demonstrat ca HBOT are numeroase efecte fiziologice asupra organismului uman ca rezultat al hiperoxigenarii tesuturilor, avand un rol cheie in vindecarea si recuperarea celulelor deteriorate, stimuland formarea de vase sanguine noi, ameliorand microcirculatia, favorizand procesul de neuroplasticitate (formarea de celule nervoase noi) dupa accidente vasculare cerebrale, traumatisme sau interventii chirurgicale cerebrale, cu o recuperare mai buna a acestor pacienti. Creste imunitatea prin potentarea activitatii globulelor albe, are efect antiinflamator (prin vasoconstrictie) si stimuleaza productia de celule stem, accelerand, in acest mod, procesul de vindecare. La nivelul starii generale de sanatate, oxigenoterapia hiperbara creste nivelul de energie si diminueaza starile de oboseala si apatie, reduce stresul si anxietatea si sprijina sistemul imunitar, crescand atat performantele fizice cat si cele neurocognitive.

Este utilizata pe scara larga pentru recuperarea sportivilor de performanta, a veteranilor de razboi (leziuni traumatice sau sindroame psihice posttraumatice) si nu in ultimul rand, de celebritati (si nu numai) ca tratament antiimbatranire.

In noiembrie 2020, in Israel (tara cu cea mai avansata tehnologie si experienta in medicina hiperbara), s-au publicat rezultatele unui studiu care a demonstrat, cu argument stiintifice, cele trei efecte majore pe care oxigenoterapia hiperbara le declansaza in organism: neuroplasticitatea (formarea de celule nervoase noi), neoangiogeneza (formarea de vase sanguine noi) si efectul anti-aging (demonstrarea, pentru prima oara in istoria medicinei, ca procesul de imbatranire poate fi reversibil sub aceasta terapie). Coordonatorul acestui studiu, profesorul Efrati, a mentionat intr-un interviu ca sub acesta terapie, in care presiunea utilizata a fost 2 ATA iar numarul de sedinte a fost saizeci, s-au constatat efecte semnificative in ceea ce priveste ameliorarea functiilor neurocognitive la pacientii cu sindroame dementiale dar ca acest tip de tratament trebuie inceput in stadii precoce de boala deoarece, in stadiile avansate de dementa, cu pierdere mare de substanta nervoasa, “nu mai poti pune creier la loc.”

In acest moment, in SUA s-a trecut la elaborarea de protocoale terapeutice pe afectiuni care specifica atat presiunea terapeutica cat si durata unei sedinte si numarul de sedinte per cura, protocoale care se practica si la nivelul clinicii noastre.

UTILITATEA / BENEFICIILE HBOT

Diabet: arteriopatia diabetica, neuropatia diabetica, piciorul diabetic;

Ischemia cronica a membrelor inferioare de cauza aterosclerotica (arterita) Retinopatia diabetica; Afectiuni cerebro-vasculare: recuperare precoce post accident vascular cerebral, traumatisme sau interventii chirurgicale; Boli cardiovasculare; Medicina geriatrica, ca terapie suportiva/de intretinere/anti-aging dar si in Boala Parkinson si sindroame dementiale; Boli hepatice – ciroza hepatica compensata, hepatite cronice; Scleroza multipla; Recuperare post COVID ( ordinul Ministrului Sanatatii din 04.2020 privind aprobarea Protocolului Terapeutic de recuperare a pacientilor post COVID specifica utilarea cu camera hiperbara a centrelor de excelenta implicate in acest tip de recuperare); Recuperare ortopedica: postfracturi, rupturi musculare si ligamentare; Medicina sportiva – recuperarea sportivilor si/sau cresterea performantelor fizice si mentale ale acestora; Leziunile induse de radioterapie pentru diferite forme de cancer; Ca tratament antiimbatranire; Activarea sistemelor de drenaj pentru eliminarea toxinelor (amelioreaza drenajul limfatic la nivelul intregului organism); Efect antiinflamator asupra tesutului adipos subcutanat
CUM NE PREGATIM PENTRU HBOT

Mancati cu minim doua ore inainte de procedura – HBOT scade nivelul glucozei in sange, cu o mentiune speciala pentru pacientii diabetici;

Pacientii hipertensivi trebuie sa aiba un control bun al valorilor TA pe durata terapiei; Urinati inainte de a intra in camera hiperbara pentru a nu intrerupe procedura; Nu va vopsiti parul si nu folositi parfum in ziua in care efectuati HBOT deoarece in conditii de hiperbarism se accentueaza absorbtia/transferul transcutanat al substantelor chimice potential nocive din aceste produse; Nu intrati in camera hiperbara cu BRICHETE, flacoane/sticle cu lichide, telefoane mobile; Nu fumati cateva ore anterior tratamentului.
CUM DECURGE SEDINTA DE HBOT:

Camera hiperbara aflata in dotarea clinicii este o camera multiplace, cu 4 fotolii confortabile, cu o izolatie fonica ce creeaza un nivel de zgomot perfect acceptabil, cu ecrane TV conectate NETFLIX. Dispune de patru nivele de siguranta, doua interioare, la dispozitia pacientilor si doua exterioare, in utilizarea personalului medical, in caz de impunerea unei intreruperi intempestive a procedurii. Comunicarea interior-exterior este posibila permanent. Volumul mare al camerei si interiorul elegant atenueaza senzatia de claustrofobie resimtita de catre unii pacienti (mai ales cand se efectueaza HBOT in camera monoplace).

Presurizarea se efectueaza progresiv, softul aparaturii permitand trei trepte de presurizare si depresurizare, in functie de toleranta pacientilor si dureaza in medie 15 minute. In timpul presurizarii, senzatia resimtita este aceeasi ca in avion, in timpul decolarii (senzatie de urechi infundate) si se remite prin miscari circulare ale mandibulei, inghitit repetat, manevra Valsalva. Senzatia dispare in momentul atingerii si mentinerii presiunii terapeutice.

Pacientii sunt supusi unei ventilatii controlate si monitorizati de catre personalul medical pentru eventuale simptome ce pot aparea in cursul procedurii: barotrauma, cefalee, tulburari de acuitate vizuala, dificultati in respiratie, tulburari gastro-intestinale etc.

CONTRAINDICATII

Epilepsia sau echivalente;

Prezenta TBC-ului ulcero-cavitar; Sinuzita acuta/cronica; Otite acute/cronice, tulburari de permeabilitate ale timpanului; Hipertensiunea arterial necontrolata; Pneumotorax, bulele de emfizem pulmonar; Claustrofobia; Sensibilitatea crescuta la oxigen; Miopia severa.

Cu toate acestea, in manualul privind practica medicala hiperbara se mentioneaza urmatoarele: “Atunci cand vine vorba de efecte secundare, HBOT este unul dintre cele mai sigure dintre toate tratamentele medicale realizate in spitale.”

PROTOCOL

Toti potentialii pacientii vor fi evaluati medical inaintea oricarei initieri a terapiei hiperbare pentru a se identifica oportunitatea procedurii in functie de patologie, pentru a se depista eventualele contraindicatii si a se aprecia daca pot folosi in siguranta camera hiperbara.

Afectiunile medicale necesita protocoale terapeutice diferite, cu sedinte zilnice care dureaza intre 60 si 90 minute, cu regim de presiune diferentiat si cu un calendar situat intre 10 si 60 sedinte, in functie de afectiune.

CONCLUZIE

HBOT este o terapie complementara noninvaziva considerata sigura si bine tolerata care acopera o mare varietate de specialitati medicale, completand tratamentul alopat specific acestor afectiuni aducand, in situatii medicale bine stabilite, o accelerare a procesului de vindecare/recuperare si, implicit, o crestere a calitatii vietii pacientilor.

OHT – Clinică de medicină integrată

Str. Mihai Eminescu, nr. 10, Sat Tâncăbești, Comuna Snagov, Județul Ilfov, România
Programări la telefon 0757745761