Ce este Ozonoterapia
Ozonoterapia este o terapie complementară din ce în ce mai utilizată în practica medicală datorită numeroaselor studii științifice care i-au dovedit eficienta într-o plajă largă de patologii și reprezintă administrarea pe diverse căi, în scop terapeutic, a unui amestec de oxigen medicinal pur și ozon în concentrații standardizate. Este o terapie veche de peste 100 ani iar unele dintre indicațiile moderne ale ozonoterapiei datează de aproximativ 50 ani. Ozonoterapia este considerată una dintre cele mai puternice terapii disponibile la ora actuală, cu efecte dovedite, deloc de neglijat și sigure și cu reacții adverse minime și previzibile. Până la acest moment, peste 10 milioane de pacienți au fost tratați cu acesta tehnică, în cele 45 de țări în care se practică ozonoterapia.
CUM ACTIONEAZĂ OZONOTERAPIA
La nivel bazal, ozonoterapia crește gradul de oxigenare a întregului organism. Ozonul este o moleculă extrem de reactivă, cu o capacitate oxidantă foarte mare, fiind implicată în stresul oxidativ. S-a demonstrat că stresul oxidativ cronic și intens determină în nucleul celulelor activarea unui factor ce activează procesele de inflamație și distrucție a celulară, reprezentând mecanismul primar de producere a bolilor cronice, degenerative care domină patologia actuală. Pe de altă parte, stresul oxidativ moderat activează în nucleul celular un alt factor care declanșează producerea enzimelor implicate în răspunsul antioxidant. S-a demonstrat că atât antioxidanții circulanți cât și enzimele antioxidative nu numai că protejează celulele de oxidare și inflamație, dar pot reversa stresul oxidativ cronic.
Ozonoterapia țintește tocmai producerea acestui mic stres oxidativ controlat la nivelul organismului, obtinandu-se astfel declanșarea mecanismelor protective antioxidante și antiinflamatoare la nivel celular. Acest mecanism de acțiune implică o rigoare deosebită în folosirea acestei terapii. De un real folos în practica medicală a fost elaborarea, în anul 2010, a “Declarației de la Madrid” privind ozonoterapia care a standardizat, la nivel international, indicațiile medicale, căile de administrare, concentrațiile și dozele în funcție de patologia vizată și calea de administrare a ozonului.
La clinica Oxxygene s-au elaborat protocoale terapeutice în ozonoterapie în conformitate cu protocoalele standardizate la nivel internațional de “Declarația de la Madrid”.
EFECTELE ASUPRA ORGANISMULUI
Efectele ozonoterapiei asupra organismului uman dovedite de numeroasele studii in domeniu sunt:
– Efect imunomodulator prin acțiune asupra limfocitelor Th (dependent de doză);
– Efect antiinflamator prin inhibarea producției de cytokine proinflamatorii și stimularea producției de cytokine antiinflamatorii;
– Stimularea funcției mitocondriale în sensul creșterii producției de energie la acest nivel și, implicit, la nivelul întregului organism, favorizând în acest mod procesele de regenerare celulară;
– Creșterea capacității antioxidante prin stimularea producerii de molecule cu rol antioxidant: superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, catalaza;
– Scade vâscozitatea sângelui prin reducerea capacității de aglomerare a celulelor sanguine, ameliorând fluxul sanguin la nivelul capilarelor și îmbunătățind perfuzia țesuturilor care vor primi, în acest mod, cantitățile corecte de oxigen și nutrienți necesare funcționarii corecte și regenerării;
– Reduce spasticitatea;
– Reduce aciditatea tisulară (aciditatea este specifică țesuturilor aflate în deficit de oxigen și reprezintă un mecanism important în producerea bolilor cronice degenerative).
INDICATIILE OZONOTERAPIEI
Ozonoterapia recunoaste, ca indicatie de tratament complementar, peste 250 de patologii. Dintre acestea, cele mai frecvente indicatii sunt reprezentate de:
Situații patologice:
– Boala degenerativă vertebro-periferică;
– Bolile reumatismale inflamatorii și/sau degenerative cronice;
– Diabetul zaharat complicat cu macroangiopatie (arteriopatia membrelor inferioare, cardiopatia ischemică diabetică, ateromatoză carotidiană) și microangiopatie (rinichiul diabetic și boala renală cronică diabetică, retinopatia diabetică, polineuropatia diabetică a membrelor inferioare);
– Bolile autoimmune;
– Scleroza multiplă – studiile doctorului Vincenzzo Simonetti (Italian Society of Oxygen Ozone Therapy) și doctorului William Liboni (Italian Association of Neuropathology and Clinical Neurobiology);
– Recuperarea sechelelor post COVID;
– Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) – studiul realizat de Emma Borelli și Velio Bocci, Departamentul de Biotehnologie al Universității din Siena;
– Boli neurodegenerative: sechele după accidentul vascular cerebral, deficite neurocognitive, sindroame demențiale, Boala Parkinson;
– Hepatitele cronice;
– Afecțiuni intestinale cronice;
– Tulburări circulatorii arteriale (macro și microcirculatie): arteriopatia periferică a membrelor inferioare, cardiopatia ischemică;
– În scop geriatric;
– În astenia generală, sindromul oboselii cronice;
– Fibromialgia;
În scop preventiv:
– Creșterea sezonieră a imunității;
– Prevenirea sindromului de suprasolicitare.
– Că modalitate de menținerea a sănătății fizice și mentale, la orice vârstă
CONTRAINDICAȚIILE OZONOTERAPIEI
Contraindicații absolute:
– anemia hemolitică acută prin deficit de G6PD (favismul).
Contraindicații relative:
– hipertiroidia necontrolată (tireotoxicoza);
– hipertensiunea arterială necontrolată;
– stări hemoragice acute sau recente, diateze hemoragipare, leucemii, trombocitopenii;
– sarcina.
Contraindicație de aplicație:
– nu se administrează ozon pe cale inhalatorie.
METODE DE TRATAMENT / CĂI DE ADMINISTRARE ÎN OZONOTERAPIE
În clinica Oxxygene, în funcție de afecțiunea pacientului, utilizăm următoarele metode de tratament:
– Autohemoterapia majoră;
– Injectarea subcutanată;
– Insuflația rectală;
– Injectarea intra-articulară.
Aceste terapii, în funcție de simptomele prezentate de către pacient și de bolile asociate ale acestuia, se pot efectua individual, se pot asocia doua forme de terapie cu ozon (locală și generală) sau se include ozonoterapia într-un protocol complex de recuperare care poate asocia, în funcție de nevoi, recuperare fizicala și/sau tratamente perfuzabile. Durata tratamentului și frecvența ședințelor variază în funcție de afecțiune și/sau de scopul terapiei (curativ sau preventiv) dar pentru efecte de durată se recomandă cure de 12 – 15 ședințe.
CE PRESUPUNE O ȘEDINȚĂ DE OZONOTERAPIE
AUTOHEMOTERAPIA MAJORĂ (AHT)
Este o procedură ce se adresează atât afecțiunilor mai grave, cu impact asupra întregului organism (boli cardiovasculare, autoimmune, hepatite), dar și în stări de convalescență după boli grave, mai ales boli infecțioase pentru care s-a administrat antibiotic, în scopul regenerării și recuperării organismului și activării mecanismelor antioxidante proprii, dar și în scopul refacerii florei intestinale normale, afectată de administrarea de antibiotic. Se poate folosi și în scop geriatric (persoane vârstnice cu boli degenerative), cât și în scop antiimbatranire sau în cazul adulților în activitate, cu sindroame de suprasolicitare (oboseală cronică, burn-out).
În cancer se utilizează STRICT că terapie complementară, în paralel cu radioterapia sau chimioterapia.
Procedura presupune recoltarea, în circuit închis, în recipiente special concepute, a unei cantități variabile de sânge (50 – 100 – 150 ml) care se amestecă, în recipient, cu o cantitate egală de amestec gazos oxigen-ozon, dar în concentrații variabile, în funcție de scopul procedurii și se reperfuzează imediat pacientului.
Efectuarea procedurii este condiționată de patul venos al pacientului, procedura necesitând o venă cu calibru și flux suficient de mari pentru recoltarea cantității adecvate de sânge.
Anterior procedurii pacientul trebuie să mănânce și să fie bine hidratat -1L apă în cele 2 ore anterioare procedurii (aportul insuficient de apă anterior procedurii poate duce la insuccesul acesteia prin creșterea vâzcozității sângelui și imposibilitatea colectării acestuia).
Procedura nu este riscantă, este efectuată și supravegheată în întregime de către medic.
Durata unei ședințe: 30 – 40 minute.
INSUFLAȚIA RECTALĂ CU OXIGEN-OZON (IR)
Este o procedură ce se adresează atât afecțiunilor mai grave, cu impact asupra întregului organism (boli cardiovasculare, autoimmune, hepatite), dar și în stări de convalescență după boli grave, mai ales boli infecțioase pentru care s-a administrat antibiotic, în scopul regenerării și recuperării organismului și activării mecanismelor antioxidante proprii, dar și în scopul refacerii florei intestinale normale, afectată de administrarea de antibiotic. Se poate folosi și în scop geriatric (persoane vârstnice cu boli degenerative), cât și în scop antiimbatranire sau în cazul adulților în activitate, cu sindroame de suprasolicitare (oboseală cronică, burn-out).
Este o procedură simplă, nedureroasă, ce presupune introducerea pe cale rectală, prin intermediul unei canule fine, a unei anumite cantități de ozon, ce variază între 150 și 300 cc.
Este o alternativă la autohemoterapia majoră, ambele având impact benefic asupra capacității proprii, de regenerare a organismului.
Durata unei ședințe: 20 minute
INFILTRAȚIILE SUBCUTANATE CU OXIGEN – OZON
Sunt recomandate în afecțiuni reumatologice, contracturi, afectarea circulației periferice, neuropatii periferice (de exemplu, diabetice), medicina estetică (celulite).
Amestecul de oxigen-ozon în concentrații mici se administrează cu ajutorul seringii, folosind ace atraumatice, în zonele dureroase, cu contracturi, paravertebral, periarticular, în zonele afectate de problemele de circulație periferică sau neuropatie.
Efectul decontracturant se obține rapid, dar pentru efecte susținute, de durată, mai ales în cazul arteriopatiilor și neuropatiilor periferice sau al herniilor de disc, se recomandă sesiuni a 12 ședințe, în ritm de 2-3 ședințe/săptămână.
Durata unei ședințe: 20 minute.
INJECTAREA INTRA-ARTICULARĂ CU OXIGEN-OZON
Este recomandată în artrozele incipiente de genunchi, umăr, sold.
Injectarea se efectuează sub ghidaj ecografic, în condiții de asepsie strictă și presupune introducerea a 10 cc. amestec gazos oxigen-ozon intra-artcular.
Procedura se poate utiliza de sine stătătoare sau în asociație cu PRP – Therapy articulară (injectarea intra-articulară de plasmă) pentru potențarea efectelor celor două terapii.
Durata unei ședințe: 30 minute.
INCIDENTE ÎN TIMPUL PROCEDURILOR DE OZONOTERAPIE
– Ușoară senzație de amețeală în timpul AHT majore, la reintroducerea sângelui ozonat – se micșorează ritmul de administrare sau se oprește câteva secunde și se reia procedura cu ritm lent de reintroducere a sângelui;
– Spargerea venei la puncționare;
– Mici hematoame la locul injectărilor subcutanate;
– Posibila urgență la scaun post insuflație rectala (procedura se desfășoară în cabinet prevăzut cu grup sanitar pentru pacienți).
În ceea ce privește reacțiile adverse, trebuie menționat că ozonoterapia, atunci când este aplicată corect, conform protocoalelor agreate la nivel internațional iar pacientul a fost corect evaluat anterior inițierii terapiei, nu are reacții adverse. Ozonul este o moleculă extrem de reactivă și instabila. Odată introdus în organism, el acționează câteva secunde printr-un proces oxidativ la nivelul lipidelor și proteinelor din organism, reacție oxidativă ce generează substanțe mesager, responsabile de inițierea tuturor efectelor ulterioare.
Clinica OXYGENE
Str. Petre Ispirescu ,nr 6,Otopeni, Județul Ilfov, România
Programări la telefon 0745230132