str. Mihai Eminescu, nr.10, Tancabesti, Ilfov, Romania

Oxigenarea hiperbară în neurologie

Medicina internă modernă

Oxigenarea hiperbară în neurologie

Oxigenoterapia hiperbara (HBOT) reprezintă o procedură prin care respirăm oxigen pur (100%) într-o cameră special creată, ce permite creșterea presiunii peste valorile presiunii atmosferice realizând, în acest mod, o hiperoxigenare globală a tuturor țesuturilor și organelor, cu efect direct pe stimularea mecanismelor proprii, naturale de vindecare și, implicit, determinând ameliorarea funcționalității lor.

Deși este o terapie veche de aproximativ 350 ani, în ultimii 20 ani, prin înțelegerea mai detaliată a mecanismelor de acțiune la nivel celular ale acestei terapii, s-au inițiat numeroase studii privind eficiența acestei metode într-o gamă largă de patologii, iar neurologia a fost un domeniu prioritar. Iar prioritatea este de înțeles în condițiile creșterii incidentei accidentului vascular cerebral în populația generală dar mai ales apariția acestuia la vârste tot mai tinere, precum și frecventa de apariție a sindroamelor demențiale, în creștere semnificativă în ultimele două decenii.

Această terapie este una dintre cele care a demonstrat, fară echivoc, capacitatea de regenerare a celulei nervoase, formarea de noi celule nervoase oricând în timpul vieții (contrar a ceea ce se știa în anii 80 și anume că celula nervoasă odată distrusă, nu se mai regenerează) și inițierea procesului de remielinizare axonala, mecanism major, implicat în neuropatii și scleroza multiplă (boli demielinizante).

În mod particular, creierul este foarte sensibil la oricare dintre condițiile de boală care îi scad fluxul de oxigen (este primul care cedează în condiții de stop cardic, în aproximativ 6 minute), determinând inițial o scădere funcțională a acestuia dar foarte curând și deteriorări structurale.

Sunt numeroase bolile care recunosc că și cauză scăderea oxigenării la nivel cerebral și pentru toate aceste condiții s-au efectuat studii privind eficiența HBOT în tratarea lor:

  • leziunile cerebrale posttraumatice,
  • Boala Alzheimer,
  • paralizia cerebrală,
  • accidentul vascular cerebral,
  • scleroza multiplă,
  • autismul.

În toate studiile efectuate s-au utilizat presiuni mici și medii, de maximum 2 AȚĂ (atmosfere) dar rezultate pozitive s-au obținut și la presiuni de 1,3 ATA, aspect semnificativ când vorbim de siguranță terapeutică a acestei proceduri (sub 2 ATA nu există riscuri la decompresie iar riscul de traumă la nivelul urechii este foarte scăzut).
Efectele terapeutice pozitive înregistrate la bolile mai sus menționate, în urma aplicării HBOT au constat în:

  • ameliorarea memoriei;
  • ameliorarea funcțiilor cognitive: atenție, concentrare, limbaj;
  • ameliorarea funcțiilor motorii și a coordonării;
  • creșterea energiei fizice și mentale;
  • ameliorarea calității vieții.

O mențiune aparte trebuie făcută în cazul accidentelor vasculare cerebrale unde studiile au arătat eficiența acestei terapii tardiv după momentul acut, cu perioada de recuperare prin HBOT între 6 luni (moment în care recuperarea motorie clasică și-a atins limitele și pacienții nu mai înregistrează progrese) și 3 ani.

Folosind protocoalele moderne de tratament hiperbaric, la presiuni mici și medii care înlătură riscurile majore ce pot fi asociate, toți acești pacienți beneficiază de o șansă în plus privind recuperarea, integrarea socială și calitatea vieții.
Această terapie o folosim în clinica că parte dintr-un program complex de recuperare neurologică ce include și tratament neuroregenerativ perfuzabil precum și Programul de recuperare virtuală “VirtualRehab”.
Nu ezitați să ne contactați pentru TERAPII ÎN SIGURANȚĂ.