În sfârșit, primăvara…
Atât de mult am tânjit dupa ea iar acum, în sfârșit, o avem. Dar oare știm ce să facem cu ea? Despre primavară se spune că înseamnă trezirea la viață. Și chiar așa este. Lungindu-se ziua, a crescut și timpul de expunere la lumină și ne reluam secreția proprie de vitamina D (atât cât ne permite stratul de poluare atmosferică) care reprezintă stimulul pentru trezirea din amorțeala hibernală a propriei imunități. Iar imunitatea, pentru organismul uman, înseamnă viață. Omul se naște cu imunitate sub forma unui calculator extrem de performant dar fără programe instalate, cu excepția unui pachet minimal. Softurile imunologice avansate, pentru a fi operaționale au nevoie, pe de o parte de informații, iar pe de altă parte de un interior propice pentru funcționare. Informațiile trebuie furnizate clipă de clipă, prin alimentație diversificată, prin contactul cu alți oameni și chiar animale, prin contactul direct cu natura, prin trecerea prin diferite afecțiuni infecțioase trecătoare. Astfel încât, atenție la igienă! Igiena corectă este bună, igiena excesivă este dăunătoare, ca orice alt exces în viață, pentru că vă privează de ceea ce îmi place mie să spun: tăvăleala imunologică. Prin comportamente limitative, noi ne privăm sistemul imunologic de informațiile necesare pentru a rămâne, el funcțional și noi în viață.
În ceea ce privește mediul intern propice pentru funcționarea imunității, acesta este reprezentat de propria noastră biologie. Un organism cu mediu intern acid, încărcat cu deșeuri metabolice în exces, insuficient hidratat va reduce sau chiar anula toate programele noastre de sanogeneză, inclusiv buna funcționare a sistemului immunologic. Iar asta are o singură rezultantă: boala, indiferent cum se numește ea!
În concluzie, ce facem? Ne plimbăm cu regularitate în aer liber și în lumina solară, facem activitate fizică, ori de câte ori este posibil plimbări sau sport în natură, ne hidratam corect, cu apa sau sucuri proaspete de fructe și legume îndoite cu apă, mâncăm mai puțin zahăr rafinat și mai puțină carne și produse animale (care creează un mediu intern acid și lasă în urmă deșeuri metabolice greu de epurat) și mai multe salate, fructe și legume proaspete.
A venit primavara! Bucurați-vă și rămâneți sănătoși!