OXXYGENE HOSPITAL, Otopeni, str. Petre Ispirescu nr. 16

Medicina Hiperbară și procesul de îmbătrânire

Medicina internă modernă

Medicina Hiperbară și procesul de îmbătrânire

Medicina Hiperbară

Pentru prima dată în istoria medicinei, un grup de cercetători de la Sagol School of Neuroscienence și Sagol Center of Hyperbaric Medicine au publicat în noiembrie 2020 rezultatele unui studiu ce dovedesc indubitabil că procesul de îmbătrânire este reversibil. NU stopat, NU încetinit, ci reversibil.

Procedura medicală prin care s-a reușit acest lucru a fost oxigenoterapia hiperbară, aplicată după un protocol ce presupune 5 ședințe săptămânale a 90 minute, timp de 3 luni. S-a observat că această terapie inversează două procese asociate îmbătrânirii și îmbolnăvirii, respectiv alungirea telomerelor (regiunile protectoare ale terminațiilor cromozomilor) care au crescut cu 38% și, respectiv, reducerea numărului de celule îmbătrânite și nefuncționale cu 37%.

Studii anterioare ale acestor cercetători au evidențiat ameliorarea funcțiilor cerebrale după accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale și secundare vârstei, folosind aceeași tehnică a oxigenoterapiei hiperbare. S-a constatat că această formă de tratament determină formarea de capilare sanguine noi la nivel cerebral (de fapt este un proces ce se generează la nivelul tuturor țesuturilor aflate în suferință hipoxică, din organism) și ameliorează funcțiile celulei nervoase dar nu este utilă atunci când procesul de deteriorare cerebral este vechi și pierderea de celule nervoase este semnificativă.

O concluzie a acestui studiu a fost aceea că, dacă dorești ameliorarea funcției cognitive la un pacient, nu indici această terapie când s-a instalat deja demența sau Alzheimer, ci o indici în stadiile incipiente, când evaluarea neuro-cognitivă indică un deficit ușor.

P.S. în Israel sunt trei centre importante de Medicină Hiperbară. Ministerul Sănătății din Israel a inclus oxigenoterapia hiperbară în serviciile decontate de asigurările de sănătate din anul 1994. Cercetările în acest domeniu continuă și descoperă noi indicații în afecțiunile cerebrale și autism, Medicina sportivă, plăgile dificil de vindecat ale extremităților, inclusiv piciorul diabetic, declinul cognitiv și pierderile de memorie.

OHT MEDICAL CENTER – CENTRUL DUMNEAVOASTRĂ DE MEDICINĂ HIPERBARĂ.
Colectivul medical valoros al clinicii este instruit în stabilirea indicației terapiei hiperbare în funcție de afecțiune, recurgând la consult interdisciplinar acolo unde complexitatea cazului o impune, precum și în monitorizarea pacienților pe parcursul tratamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *