De ce fără fast-food și altele?
Fără fast-food, mâncare procesată industrial, gata preparată, mezeluri din comerț, sosuri, dressing-uri gata preparate. Un mesaj des întâlnit în toate recomandările de alimentație sănătoasă sau în programele de scădere ponderală.
Toate cele mai sus enumerate sunt alimente (în timp ce scriu asta mă gândesc daca chiar își merită numele de alimente) intens aditivate, cu un conținut semnificativ de zahăr și grăsimi hidrogenate, având calorii ascunse, greu de contorizat. Prin procesare industrială, alimentele sunt “golite”, practic, de orice conținut nutritiv, sunt așa numitele “calorii goale” care, prin consum repetat, te fac din ce în ce mai gras și din ce în ce mai bolnav și lipsit de vlagă. La polul opus, se află legumele și fructele proaspete. Consumându-le zilnic, recomandarea fiind de aproximativ 800 grame/zi, primim macronutrienți, adică carbohidrați, proteine, lipide, apă, diverse minerale, și micronutrienți, respectiv vitamine, mineralele necesare în cantități foarte mici.
Dacă toată lumea a auzit de macro și micronutrienți, de vitamine și minerale, mai puțini sunt cei care știu câte ceva despre fitonutrienți. Aceștia se găsesc numai în fructele și legumele proaspete, iar pentru noi au rol cheie în procesele antioxidante, de neutralizare a radicalilor liberi, cei care sunt răspunzători de producerea bolilor cronice, degenerative, dar și a cancerului. De fapt, toată lumea îi știe. Sunt cei ce dau gust, miros și culoare fructelor și legumelor.
Există 25.000 de fitonutrienți în fructe și legume, dar șase dintre ei sunt esențiali pentru sănătatea umană:
Carotenoizii sunt pigmenții de culoare galbenă și portocalie. Aceștia sunt antioxidanți puternici care luptă împotriva radicalilor liberi și împiedică deteriorarea țesuturilor din organism. Fructe precum: caisele, pepenele galben, nectarinele, piersicile, portocalele și legume: dovleacul, morcovii, ardeiul gras, roșiile portocalii, sunt surse bune de vitamina A necesare pentru sănătatea ochilor, a oaselor și a sistemului imunitar.
Acidul elagic se găsește în fructe și legume de culoare roșie, cum ar fi căpșuni, zmeură, pepene roșu, merișoare, rodii, sfeclă, varză roșie, ridichi. El acționează ca un instrument de prevenire a cancerului, oprind dezvoltarea celulelor canceroase.
Flavonoidele sunt de trei tipuri. Catechina este prezentă în ceaiul verde. Hesperidina se găsește în fructele citrice. Flavonoizii se găsesc în mere, fructe de pădure, pere, ardei galbeni, napi, fasole, cartofi. Aceștia sunt antioxidanți care reduc inflamația, pentru a preveni bolile cronice, în special cancerul.
Resveratrolul, un colorant polifenolic, menționat de specialiști ca fiind cel mai puternic anti-oxidant cunoscut, anti-cancer și anti-inflamator. Se găsește în afine, mure, coacăze negre, struguri negri, cireșe amare, vinete, sfeclă, varză roșie, fasole neagră. Resveratrolul, după cum au arătat studiile, are un efect pozitiv asupra sănătății și longevității.
Glucozinolații sunt substanțe chimice care acționează la fel ca și antibioticele împotriva bacteriilor, inhibă creșterea celulelor canceroase. Acești fitonutrienți se găsesc în varză, napi, broccoli. Principalul beneficiu al glucozinolaților este prevenirea cancerului.
Fitoestrogenii sunt hormoni slabi care au un efect similar estrogenului. Aceștia se găsesc în unele alimente, cum ar fi soia și derivatele ei. Fitoestrogenii reduc riscul pierderii densității osoase și a cancerului endometrial.
Deja v-a luat durerea de cap. Am înlocuit cuvinte atât de simple ca hamburger, cartofi prăjiți, shaorma, maioneză la borcan, ketchup cu fitonutrienți, macronutrienți… nu este chiar atât de complicat precum pare și nici nu am de gând să vă transform în vegetarieni, dacă nu vă doriți asta. Răbdare. Promit ca în secțiunea “Rețete” să vă ofer soluții foarte gustoase, hrănitoare și ușor de preparat, care să înlocuiască tot ceea ce v-am interzis în rândurile de mai sus.
Comentarii recente